lauantai 3. joulukuuta 2016

PERKELE! Rehellisesti huikein teatterielämys aikoihin!

Pitkän blogihiljaiselon jälkeen nyt on aivan pakko kirjoittaa, sen verran komiaa oli eilen kokea Legioonateatterin ensi-ilta PERKELE! - Tarinoita suomalaisesta rehellisyydestä. Tieni vei esitykseen työtoverini keksimänä työpaikan pikkujoulujen muodossa. Ei voisi juhlalta enempää pyytää!

Näytelmä alkaa kiinnostavasti... olin kirjoituksen aloittaessani vakuuttunut, että se alkoi joukkokohtauksella, mutta alkoikohan se sittenkin yksinpuhelulla. No ei sen väliä, koska molemmat herättivät kiinnotuksen, olivatpa kumminpäin vaan. Alun joukkokohtaus toimii todella komeasti ja tuo räväkkyyttä alkuun ja upeaa vahvuutta sanomaan, kuten näytelmässä myöhemminkin nähtävät vastaavat. Lisäksi jo joukkokohtauksessa näkyy kiinnostavia hahmoja ja tietenkin Legioonateatterin ideaan perustuen tuoreita kasvoja. Myös alun miehen monologi on hämmästyttävän vangitseva ottaen huomioon näyttelijöiden taustan.

Legioonateatterihan on suoraan lainattuna työttömyyttä, syrjäytymistä ja "kokopäiväpassiivisuutta" vastustava teatteri. Ainakin osa näyttelijöistä on toiminnassa mukana työpajatoimintana, eli yhdenlaisena työttömien aktivoimistoimenpiteenä. Itse työskentelen toisenlaisessa työttömien aktivoimistoiminnassa, ja tämä Legioonateatterin toiminta on aivan omanlaistaan ja todella upeaa työtä tästäkin näkökulmasta. Katso tarkemnin www.legioonateatteri.fi 

Näistä lähtökohdista käsin - ja jopa niistä huolimatta - näytelmä onnistuu todella mykistävästi. En muista, koska viimeksi olisin tuntenut samanlaista aitoutta teatterin lavalla, nauranut yhtä spontaanisti ja ihanan makeasti, rakastunut vain muutaman sekunnin lavalla oleviin hahmoihin ja tuntenut yhtä kipeästi elämän varjopuolia ja maailman hulluutta.

Ainoana miinuspuolena voi sanoa, että näytelmä on osin juoneton - kohtauksia toisensa perään. Se ei ole sinänsä edes haitaksi (eikä sitä tietysti ole tavoiteltukaan), vaan on kiinnostavaakin katsella tällaisia niin sanottuja tuokiokuvia. Tämä on kuitenkin hyvä tietää, jos katsomaan aikoo. Tai siis kun, menkää ehdottomasti! Juonettomuus ei missään nimessä pääse häiritsemääm, sillä näytelmässä on todella upeasti käsikirjoitettuja henkilöhahmoja, jotka on upeasti puettu ja maskeerattu. Tärkeimmäksi tulee silti näyttelijätyöskentely, joilla henkilöt heräävät selittämättömällä tavalla henkiin. Muutamia tyyppejä mainitakseni: rehellisyystutkija, Pentin avovaimo, viiksi-Ana (ihan super!), verottajan edustaja ja pullojenkerääjä.

Jo mainitut joukkokohtaukset ovat upeita ajaen asiansa voiman, liikkeen ja musiikin keinoin. Yksi lempikohtani, väristyksiä aiheuttavin oli Täällä pohjantähden alla -kappaleen alku näytelmän loppupuolella. Näytelmän rytmi toimii hyvin joukkokohtauksineen, monologeineen, hölmöilyineen, hauskuuksineen, vakavuuksineen, äänekkäisyyksineen,  hiljaisuuksineen. On uskomatonta, miten tuntuma on se, että kaikessa onnistuttiin.

Ohjaaja on pystynyt ihan käsittämättömään suoritukseen näiden nuorten aikuisten kanssa. Ja nämä nuoret itse! Ei voi sanoin kuvailla, miten rohkeasti ja aidosti, kaikessa onnistuen, tämä porukka veti show'n. Suurin kiitos kuuluu teille! Ihan huikeaa! Koko meidän pikkujouluporukka taisi yhtyä tähän kokemukseen. Totesipa yksi seurueesta, että tämä oli paras hänen koskaan näkemänsä näytelmä! Mielestäni tämä oli kirkkaasti paras, mitä olen Legioonateatterilta nähnyt. Siis menkää kaikki:

osoite Mäntyhaantie 5-7, hinta 6-15 €

näytökset:

su 4.12 (klo 17)
ke 7.12
la 10.12
su 11.12 (klo 17)
ke 14.12
pe 16.12
la 17.12 (klo 17)
su 18.12 (klo 17)
ti 20.12.

Kaikki esitykset klo 19 (paitsi 4., 11., 17. ja 18.12. klo 17). Esityksen kesto n. 1 h 30 min, ei väliaikaa.

http://www.legioonateatteri.fi/2016/11/21/perkele-tarinoita-suomalaisesta-rehellisyydesta/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti