perjantai 5. elokuuta 2016

Suuri rakkauteni, Tampereen Teatterikesä

Käynnissä on lempikesätapahtumani, Tampereen Teatterikesä. Kirjoittelen lähipäivinä tuntemuksia tämän vuoden esityksistä - ja voitte olla varmoja, että mainostan niitä! Tässä tekstissä sen sijaan kerron hiukan infoa rakkaudestani, koska ystävät

VIELÄ EHTII, SE JATKUU VIELÄ VIIKONLOPUN! Tänäänkin voi keritä vielä johonkin se, ken on oikein spontaani! Itse meen kattomaan Lintukoto-ajankohtaismusikaalia kello 22.00 Keskustorin telttaan. Se on Eppu Nuotion ja Jukka Nykäsen ajankohtaismusikaali (rooleissa Elsa Saisio, Emmi Hatjasalo, Miika Laakso, Timo Torikka). Maksaa 25 euroa, lippuja ON jäljellä.

Mutta no niin, kuulkaas. Vuosittain elokuun ensimmäinen viikko tarjoaa henkiin herättävän teatterikattauksen pitkän teattereiden kesätauon jälkeen. Tokihan Suomen suvessa on kylässä jos toisessakin kesäteatteri, ja varmasti monien näiden esitykset ovat viihdyttäviä, laadukkaita, koskettaviakin. Minua kuitenkin vaivaa ennakkoluulo. Mielikuvissani kesäteatteriesitykset ovat hassunhauskoja yleisön naurattamiseen pyrkiviä kepeitä näytelmiä, jotka nyt vain eivät satu olemaan minun makuuni. Tästä syystä vietän kesääni ilman teatteria, kiertäen kesäteatterit kaukaa. No jos ei nyt aivan niinkään, niin en kuitenkaan vaivaudu selvittämään kesäteattereiden tarjontaa. Sen sijaan odotan ja odotan, kunnes kesä kääntyy lopuilleen ja Teatterikesä tuo näyttämöille kaiken!

Oma historiani Teatterikesän kanssa on alkanut kymmenisen vuotta sitten, niihin aikoihin, kun aloitin improvisaatioteatterin Ahjolan alkeisryhmässä, Pian loistavassa ohjauksessa (kiitos! <3). Teatterikärpänen puri ja aloin suorastaan ahmia mm. Teatterikesän esityksiä. Rahaa ei opiskelijana ollut tuhlattavaksi, joten kolusin ilmaiset ja halvat esitykset läpi. Ja nautin, innostuin, riemastuin, liikutuin, heräsin pohtimaan. Kolmen viimeisen vuoden aikana olen nähnyt myös Pääohjelmiston hintavia esityksiä. Vähitellen tässä alkaa siis olla aika hyvä tuntemus, mitä kaikkea Teatterikesä pitää sisällään. Parhaana vuotena kävin katsomassa muistaakseni 12 näytelmää tai musiikkiesitystä, jonka päälle katuesitykset ja Tapahtumien yö. Tämä elokuun ensimmäinen viikko on siis tosirakkauteni!

Teatterikesän ohjelmisto on todella monipuolinen - eikä muuten rajoitu vain teatteriin! Tätä monipuolisuutta tuskin voi liiaksi korostaa. Tarjolla on kansainvälisiä, suomalaisia, tamperelaisia ja valtakunnallisia esityksiä, joiden toteuttajina ovat niin ammattilaiset kuin harrastajatkin. Esityksiä on aikuisille ja lapsille, nuorille ja vanhoille. On teatteria monissa eri muodoissaan, tanssia, musiikkia, kirjallisuutta - ohjelmasta voi löytää melkein mitä vain! Teatterin puolelta löytyy perinteisiä puhenäytelmiä, monologeja, musikaaleja, kesäteatteria, improa, stand upia... you name it! Hinnaltaan esitykset vaihtelevat ilmaisista todella edullisiin ja siitä kohtuuhintaisiin, osin jopa melko hintaviin. Uskaltaisin väittää, että halutessaan jokainen löytää itselleen jotain! Varmaksi voin sanoa, että ilman pennin pyörylääkin viikon aikana saa todella huimia elämyksiä. Useita. Joka päivälle. Aikoinaan ei ollut varaa käydä maksullisissa esityksissä ollenkaan, siksi voin tämän taata.

Haluan erityisesti suositella ilmaisia näytöksiä, koska helposti ajatellaan, että ne ei voi olla erityisen hyviä, koska eivät maksa. Ne hukkuvat tällaisessa suuressa teatteritapahtumassa ehkä Suurempin Esitysten jalkoihin. Jos kuitenkin pitää yllätyksistä, tuoreesta, ilolla ja rakkaudesta lajiin tehdystä ilmaisusta ja haluaa kuulla tai nähdä intiimisti jotain mahdollisesti tulevaisuudessa tunnetuksi nousevaa nimeä, kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa näitä ilmaisia esityksiä. Olen rakastanut todella monia näistä esityksistä, tänä vuonna ja aiempina vuosina! <3

Vielä loppuun käytännön informaatiota. Teatterikesä koostuu kuudesta eri ohjelmistosta: Pääohjelmisto (liput 25-40 €), Ohjelmateltta (hieman halvempi), Encorebaana (ilmainen), OFF Tampere (ilmaisesta 40 euroon), Tapahtumien yö (valtaosin ilmainen) ja Muu ohjelmisto. Esitykset ovat useiden tamperelaisten teattereiden tiloissa, kaduilla, pubeissa jne. 
  • Pääohjelmistossa on kansainvälisiä ja kotimaisia ammattiteattereiden näytelmiä.
  • Ohjelmateltassa Keskustorilla on musiikillisia esityksiä. 
  • Encorebaana on ravintolafestivaali, jonka esityspaikat ovat nimensä mukaisesti ravintoloissa ja pubeissa, ja ne ovat kaikki ilmaisia. 
  • OFF Tampere pitää sisällään oikeastaan kaikkea mahdollista, pääosin Pääohjelmistoa edullisempaan hintaan. Pääosin OFF Tampereessa on harrastajateattereita, mutta esimerkiksi Pyynikin kesäteatterin ja Komediateatterin kesäteatterinäytökset kuuluvat tähän ohjelmistoon (ja ovat normaaleiden teatterilippujen hintaisia). OFFista löytyy myös joitakin ilmaisia esityksiä. 
  • Tapahtumien yö on Teatterikesäviikon torstaina ja sen ohjelma on - toistanko itseäni - todella laaja ja levittäytyy ympäri keskustaa ja vähän kauemmaskin (esimerkiksi Tähtitorni Kaupissa). Ohjelmasta löytyy kaikkea, ei todellakaan vain teatteriin liittyvää. Yhden Tapahtumien yön ohjelman mainitakseni Suomalaisessa kirjakauppassa ja Akateemisessa kirjakaupassa käydään keskusteluja kirjailijoiden kanssa ja saatavilla on signeerauksia. 
  • Viimeinen ohjelmisto, eli muu ohjelmisto, koostuu keskustelutilaisuuksista. 
  • Yhdessä blogitekstissä ei pysty millään avaamaan Teatterikesän ohjelmistoa, joten go and check it out, www.teatterikesa.fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti